Motive olmak neden önemli ?

Murat

New member
Motive Olmak: Güçlü Bir Gelecek İçin İlham Arayışı

Herkese merhaba! Bugün biraz samimi bir hikâye paylaşmak istiyorum. Bu hikâye, bir dönem hepimizin hayatında en çok ihtiyaç duyduğumuz, ancak belki de en zor bulduğumuz şeyi anlatıyor: motive olmayı. Bu yazıyı yazarken size, kendi iç yolculuğumdan da bir şeyler katabilmeyi umuyorum.

Bir Sabahın Erken Saatinde: Umut ve Kaybolmuşluk Arasında

Günlerden bir gün, sabahın erken saatleriydi. Güneş henüz doğmamış, sokaklar sessizdi. Ayşe, derin bir nefes aldı ve laptopunun ekranına göz attı. Bugün yapması gereken şeyler listesi, sırasıyla: "Toplantı raporu, e-posta cevapları, bir proje sunumu ve ardından derginin yeni sayısı için içerik yazmak". O kadar çok iş vardı ki, nereye başlayacağını bilemiyordu. Her şey birbirine karışmıştı. Bir an için, içinde bulunduğu kalabalığın ortasında kaybolmuş gibi hissetti. Hedeflerine ulaşmak, başarıya ulaşmak istiyordu ama neye odaklanacağını bilmekte zorlanıyordu.

Ayşe, kısa bir süre önce kariyerinde büyük bir adım atmıştı. Ama bu adım, ona büyük bir sorumluluk yüklemişti. Başarılı olmak istiyordu, ama o başarının ardında durması gereken motivasyonu bulamıyordu. O an, bir telefon sesi duydu. Telefonu aldı. Arayan kişi, Ayşe'nin yakın arkadaşı Emre’ydi.

Emre, sabahları her zaman erkenden uyanıp işlerine başlarken Ayşe için bu saatler genellikle kabus oluyordu. Emre'nin sesindeki canlılık ve kararlılık Ayşe’ye ilham vermişti. Konuşmalarının sonunda Emre ona şöyle dedi: “Ayşe, bir şeyleri başarmak istiyorsan önce kendini motive etmen gerek. Motivasyon, sadece hedefe giden yol değil; o yolun içinde seni ayağa kaldıran, seni harekete geçiren gücün kendisi.”

Ayşe bir süre sessiz kaldı. Emre'nin söyledikleri, onun için bir anlam ifade etmeye başlamıştı. Ancak, bu sabahı geçirebilmesi için motivasyonunu neyin güçlendireceğini hala keşfetmesi gerekiyordu. Emre, bu konuda bir adım daha atmasını sağlamıştı, ama sırada ne vardı?

Motivasyonun Farklı Yüzleri: Erkeklerin ve Kadınların Bakış Açısı

Ayşe'nin aklında geçen bu düşünceler arasında, bir yandan da aklındaki diğer sorularla boğulmaya başlamıştı. Motivasyonun anlamı sadece bir hedefe varmak mıydı? İnsanlar neden motive olurlar? Erkekler ve kadınlar arasındaki farklar bu konuda ne kadar etkiliydi?

Emre'nin bakış açısı, genel olarak erkeklerin çözüm odaklı ve stratejik yaklaşımını yansıtıyordu. Çoğu erkek, doğrudan hedefe odaklanır ve ne yapmaları gerektiğini düşündüklerinde, bir adım öteye geçme yolunda mantıklı çözümler bulmak için çaba gösterir. Bu, bazen empati ve ilişkilere girmemek anlamına gelse de, hedefe giden yolun hızlı ve net olması gerektiği inancı taşır. Ancak, Ayşe için işler biraz daha farklıydı. O, toplumun ve kültürün şekillendirdiği, empati ve duygusal bağlar kurarak motive olma gerekliliğini hissediyordu. Kadınlar genellikle ilişkilerdeki derinliği, diğer insanların duygusal ihtiyaçlarını görebilmeyi ve kendilerini başkalarının yerine koyarak çözüm üretmeyi tercih ederler.

Bu, bir anlamda toplumsal rollerin motivasyona nasıl yön verdiğinin bir örneğiydi. Ayşe, strateji ve çözümler üzerine fazla düşünmek yerine, kişisel bağlantılar ve çevresiyle kurduğu empatik bağlarla motive olmaya çalışıyordu. Bu, bazen zaman alıyordu, ama başkalarının mutlu olması için emek verdiği her an, kendi içindeki motivasyonu yeniden keşfediyordu.

Toplumsal Etkiler: Motivasyonun Kökleri Nerede?

Motivasyon, aslında sadece bireysel bir mesele değil, tarihsel ve toplumsal bir fenomendir. İnsanlar tarih boyunca, özellikle savaş zamanlarında ya da büyük toplumsal değişimlerin yaşandığı dönemlerde, hayatta kalabilmek ve hayallerini gerçekleştirebilmek için birbirlerine bağlanarak motive olmuşlardır. Motivasyon, bir halkın bir araya gelerek büyük bir amacı gerçekleştirmesiyle de anlam bulmuştur. Çalışma hayatındaki değişimle birlikte, motivasyon anlayışı da değişmiştir. Eskiden toplumsal sorumluluklar ve güç dinamikleri motivasyonun başlıca unsurlarıyken, günümüzde bireysel başarı ve kişisel hedefler daha fazla öne çıkmıştır.

Ancak toplumsal bir bakış açısına sahip olmak, bazen bu hedeflere ulaşmanın önündeki en büyük engelleri de oluşturabilir. Çünkü motivasyon, sadece bireysel bir mesele olmanın ötesinde, bir toplumun genel yapısına, sosyal normlarına ve kişisel ilişkilere bağlı olarak şekillenebilir. Ayşe’nin bu noktada karşılaştığı zorluk, toplumsal baskılarla kendi hedeflerini ve değerlerini bir arada tutmaya çalışmaktı.

Sonuç: Kendi Motivasyonumuzu Bulmak

Ayşe, Emre'nin sözlerinden sonra bir süre düşündü. Kendini motive edebilmek için başkalarının beklentilerini bir kenara bırakmak zorundaydı. Hem kadınsı empatiyle hem de erkeksel stratejik bakış açısıyla, kendi içinde bir denge kurarak hedeflerine ulaşmanın yollarını keşfetmeliydi.

Bazen, motivasyonun anlamı başkalarının gözünden görmek değil, kendi yolculuğumuzda adım atabilmekti. Toplumsal normlar, cinsiyet farklılıkları ve tarihsel süreçler, her birimizin motivasyonunu şekillendiriyor. Ama nihayetinde, bu yolculuk kişisel bir keşifti. Kendimizi tanıdıkça, gerçek motivasyonumuzu bulmamız da o kadar kolaylaşıyordu.

Şimdi size soruyorum: Sizce, motivasyonun gerçek gücü nedir? Kendi içsel gücünüzü nasıl buluyorsunuz? Bu konuda erkeklerin ve kadınların farklı bakış açıları ne kadar etkili? Fikirlerinizi paylaşmak isterseniz, aşağıda yorum bırakabilirsiniz.