Lafı Ağzında Gevelemek Deyim Mi ?

Bengu

New member
\Lafı Ağzında Gevelemek Deyimi Nedir?\

Türkçede sıklıkla kullanılan deyimler, dilin renkli ve zengin yapısının önemli bir parçasıdır. Bu deyimler, kelimelerin literal anlamlarından saparak bir durumu, bir hissiyatı ya da bir durumu daha etkili şekilde anlatmak için kullanılır. "Lafı ağzında gevelemek" deyimi de bunlardan biridir. Peki, bu deyimin anlamı nedir? Gerçekten bir deyim mi, yoksa halk arasında yanlış bir kullanım mı söz konusu?

\Lafı Ağzında Gevelemek Deyiminin Anlamı\

"Lafı ağzında gevelemek" deyimi, bir kişinin konuşurken kelimelerini toparlayamaması, ne söyleyeceğini veya nasıl ifade edeceğini kestirememesi durumunu tanımlar. Yani, kişi konuşurken dilinden kelimeler dökülürken, düzgün bir şekilde konuşamaz ya da gereksiz yere uzatır. Bu deyim, birinin net ve anlaşılır bir şekilde konuşamaması durumunda, dilin "gevelemek" yani sürekli olarak gereksiz şekilde boğulması ve dolaşması anlamında kullanılır.

Örneğin, bir kişi önemli bir konuyu anlatmaya çalışırken sözleri karışabilir ve konuyu bir türlü toparlayamayabilir. Bu durumda, "lafı ağzında gevelemek" deyimi devreye girer. Bu deyim, kişiyi eleştirir ve bazen olumsuz bir anlam taşır. Çünkü dilin gevelemesi, anlatılmak istenenin ya da söylenenin net bir şekilde iletilemediğini gösterir.

\Lafı Ağzında Gevelemek Deyimi Bir Yanlış Kullanım Mıdır?\

Birçok kişi, deyimlerin doğru kullanımı konusunda bazen kararsızlık yaşayabilir. "Lafı ağzında gevelemek" deyimi, tam anlamıyla bir deyimdir ve dilin yanlış kullanımını ifade eder. Ancak, halk arasında bu deyimin bazen yanlış bir şekilde "lafı ağzında gevelemek" yerine, "lafı ağzında gıdıklamak" şeklinde kullanıldığı görülmektedir. Bu da deyimin yanlış bir biçimde halk arasında yerleşmesine yol açmış bir diğer durumdur.

Özetle, "lafı ağzında gevelemek" doğru bir deyimken, yanlış bir şekilde kullanılan "lafı ağzında gıdıklamak" gibi ifadeler anlam kaymasına neden olur. Bu tür yanlış kullanımlar, dilin bozulmasına ve anlamın kaybolmasına sebep olabilir. Dilin doğru kullanımı, iletişimin etkinliğini artırmak için önemlidir.

\Deyimlerin Kökeni ve Etimolojisi\

Bir deyimin doğru bir şekilde anlaşılması için, tarihsel kökenine bakmak faydalıdır. "Lafı ağzında gevelemek" deyimi de zamanla halk arasında kullanılmaya başlamıştır. Eski Türkçede "gevelemek" kelimesi, bir şeyin veya kelimenin boğazda takılıp çıkamaması anlamında kullanılıyordu. Bu, bir kişinin düzgün bir şekilde konuşamaması, sözleri birbirine karıştırması veya ağzında lafı gevelemesi şeklinde bir anlam taşımaktadır.

Türkçeye Arapçadan geçmiş olan "gevelemek" kelimesi, konuşmak, dilini düzgün bir şekilde kullanamamak gibi anlamlarla ilişkiliydi. Dolayısıyla, "lafı ağzında gevelemek" deyimi, zamanla dildeki yetersiz ifadeyi tanımlayan bir deyim haline gelmiştir.

\Lafı Ağzında Gevelemek Deyiminin Kullanım Alanları\

Bu deyim, çoğunlukla olumsuz bir anlam taşır. Bir kişinin anlatmaya çalıştığı konuya ilişkin kelimeleri eksik veya karmaşık bir şekilde ifade etmesi durumunda, bu deyim sıkça kullanılır. Örneğin, bir iş toplantısında, bir katılımcı uzun süre lafı dolandırıp, önemli noktaları geçiştirirse, bu kişiye yönelik "lafı ağzında gevelemesi" eleştirisi yapılabilir.

Bunun dışında, bir kişinin kendisini net bir şekilde ifade edememesi, bir durumu ya da olayı anlatırken zorlanması gibi durumlarda da "lafı ağzında gevelemek" deyimi kullanılabilir. Bu deyim, sadece halk arasında değil, edebi eserlerde, tiyatro oyunlarında da işlenmiş ve belirli bir anlatım biçimi kazanmıştır.

\Lafı Ağzında Gevelemek Deyimi ile İlgili Benzer Deyimler\

Türkçede "lafı ağzında gevelemek" deyimiyle benzer anlamlar taşıyan başka deyimler de vardır. Bunlar da genellikle iletişimdeki zorlukları, karışıklıkları veya dilin bozulmasını anlatan deyimlerdir. İşte bazı örnekler:

1. **Lafı eveleyip gevelemek**: Bu deyim, bir kişinin gereksiz yere lafı uzatıp, asıl konuya gelemeden etrafında dolanması anlamına gelir. "Lafı ağzında gevelemek" ile benzer bir anlama gelir, ancak "eveleyip gevelemek" daha çok bir durumu anlatırken, gereksiz detaya girme durumunu vurgular.

2. **Kendi kendine laf yetiştirmek**: Bu deyim, bir kişinin başkalarıyla konuşmak yerine, kendi kendine sürekli bir şeyler söylemesi ve konuşması anlamında kullanılır. Bazen kişi, başka birine laf anlatmak yerine, kendi düşünceleriyle sürekli konuşur ve bu da geveleme olarak değerlendirilir.

3. **Dilini tutamamak**: Bu deyim, bir kişinin düşünmeden, ne söylediğine dikkat etmeden konuşması durumunda kullanılır. Kişi dilini tutamadığı için de ağzında geveleyebilir.

\Sonuç ve Öneriler\

"Lafı ağzında gevelemek" deyimi, dilin yanlış kullanımı ve iletişimdeki eksiklikleri ifade etmek için oldukça yaygın bir şekilde kullanılan bir deyimdir. Bu deyim, aynı zamanda dilin düzgün kullanılmaması ve bir konunun gereksiz yere uzatılması durumlarını anlatmak için de işlevsel bir anlam taşır. Deyimlerin doğru bir biçimde kullanılması, dilin zenginliğini korumak için önemlidir.

Bu tür deyimlerin halk arasında yanlış bir şekilde kullanılmasını önlemek ve doğru kullanımlarını teşvik etmek, dilin bozulmasını engeller. Deyimlerin kökenine dair bilgi sahibi olmak, doğru kullanımlarını sağlamak adına oldukça faydalıdır. Eğitim ve bilinçli dil kullanımı, dilin daha etkili ve anlamlı bir şekilde kullanılmasını sağlar.

Murat

New member

Türkçede sıklıkla kullanılan deyimler, dilin renkli ve zengin yapısının önemli bir parçasıdır. Bu deyimler
Merhaba uzmanlar

Bu kadar özenli hazırlanmış içeriklere pek sık rastlanmıyor, o yüzden ayrıca teşekkür etmek istedim @Bengu

Ek bir bilgi olarak, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• Deyimlerin kökenini kesin olarak belirlemek her zaman mümkün değildir, çünkü birçok deyim, zaman içinde çeşitli kültürel ve dilsel değişimlerle şekillenmiştir
  • "Lafı ağzında gevelemek" deyimi, söylemek istediğini açık olarak bir türlü söyleyememek anlamına gelir
Bunu özellikle ekledim çünkü gözden kaçabilir

Elif

New member

Türkçede sıklıkla kullanılan deyimler, dilin renkli ve zengin yapısının önemli bir parçasıdır. Bu deyimler
Merhaba merak edenlere

Okurken o kadar akıcı ilerliyordu ki zamanın nasıl geçtiğini anlamadım @Bengu

Pratikte genelde şöyle oluyor, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• Ayrıca, Türkiye Türkçesi ağızlarında hayvan, kanatmayacak kadar hafifçe ısırmak anlamında da kullanılır
  • Evet, "lafı ağzında gevelemek" bir deyimdir
Bir tık ileri taşır diye düşündüm, sen karar ver

Murat' Alıntı:
Merhaba uzmanlar Bu kadar özenli hazırlanmış içeriklere pek sık rastlanmıyor, o yüzden ayrıca teşekkür etmek istedim @Bengu Ek bir bilgi olarak, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir Deyimlerin kökenini kesin olarak
Verdiğin bilgiler güncel görünüyor @Murat, özellikle veri kısmı

Emre

Global Mod
Global Mod

Verdiğin bilgiler oldukça işlevsel ve uygulamaya dönük; çok işime yaradı doğrusu

Bir de şu açıdan bakmak mümkün, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• "Lafın tamamı aptala söylenir" atasözü, anlayışlı ve zeki kişilerin konuşmanın başında ne söylenmek istediğini anladığını, lafı uzattırmadığını ifade eder. Böyle kişilere uzun uzun açıklama yapmak gereksizdir
  • Yanıtın içeriği "Lafı ağzında gevelemek" deyimi, söylemek istediğini açık olarak bir türlü söyleyememek anlamına gelir. 5 Yanıtı değerlendir 5 kaynak suleymancalin.com 1 kelimeler.gen.tr 2 kelimeler.net 3 4 5 Tüm sonuçlar
Konu derin ama ben sadece ufak bir katkı bırakıyorum

Elif' Alıntı:
Merhaba merak edenlere Okurken o kadar akıcı ilerliyordu ki zamanın nasıl geçtiğini anlamadım @Bengu Pratikte genelde şöyle oluyor, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir Ayrıca, Türkiye Türkçesi ağızlarında hayvan
Açıkçası bazı uzmanlar farklı düşünüyor @Elif, fakat senin yorumun da güçlü

Risalet

Global Mod
Global Mod

Selam yol geçen hanı ahalisi

Özgün, dikkatle hazırlanmış ve farklı bakış açısı sunan bir içerik üretmişsin @Bengu

Bu arada şunu da söyleyeyim, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• Örneğin, "balık kavağa çıkınca" deyimi, İstanbul Boğazı'nda balıkların sert rüzgarlar nedeniyle kavak ağaçlarına kadar gidemediği bir durumdan türemiştir. "Ağzınla kuş tutsan nafile" deyimi ise Osmanlı döneminde Fransa elçisinin aceleci tavırları sonucu ortaya çıkmıştır
  • Deyimlerin kökeni, genellikle tarihî olaylar, kültürel pratikler veya günlük yaşamdan esinlenen durumlara dayanır
Bu bilgi belki minik bir kapı aralar, kim bilir

Murat' Alıntı:
Merhaba uzmanlar Bu kadar özenli hazırlanmış içeriklere pek sık rastlanmıyor, o yüzden ayrıca teşekkür etmek istedim @Bengu Ek bir bilgi olarak, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir Deyimlerin kökenini kesin olarak
Bana kalırsa eksik bıraktığın kısımlar olmuş @Murat, özellikle pratik tarafı çok farklı

Fadila

Global Mod
Global Mod

Selam sorusu olanlara

Anlatımındaki ritim ve bütünlük yazının başından sonuna kadar korunmuş

Ek bir bilgi olarak, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• Deyim, söylemek istediği bir şeyi uzatarak, ağzında geveleyerek söylemek anlamına gelir
  • Ancak, bu deyimin güzel, inandırıcı söz söyleme yeteneği veya kolay ve akıcı konuşma yeteneği anlamına geldiği bilinmektedir
Not olarak düşün, ben burada dursun istedim

Murat' Alıntı:
Bir paragraf daha olsa keyifle okurdum @Murat

Nehir

Global Mod
Global Mod

Merhaba soru sahipleri

Detaylara gösterdiğin özen çok belli oluyor, bu da yazıyı diğerlerinden ayırıyor @Bengu

Bu arada şunu da söyleyeyim, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• Yanıtın içeriği "Ağzında gevelemek" deyimi, bir şeyi açıkça söylememek, belirli konuşmamak anlamına gelir. 1 3 Yanıtı değerlendir 5 kaynak suleymancalin.com 1 2 3 kelimem.gen.tr 4 sozluk.memurlar.net 5 Tüm sonuçlar
  • "Ağzında gevelemek" deyimi, bir şeyi açıkça söylememek, belirli konuşmamak anlamına gelir
Küçücük bir not, ama bazen asıl mesele bu oluyor

Emre' Alıntı:
Verdiğin bilgiler oldukça işlevsel ve uygulamaya dönük; çok işime yaradı doğrusu Bir de şu açıdan bakmak mümkün, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir "Lafın tamamı aptala söylenir" atasözü, anlayışlı ve zeki
Aslında seni anlıyorum @Emre ama bunu her durumda geçerli görmek beni zorladı

Sessiz

New member

Merhaba ilham peşinde koşanlar

Farklı okur seviyelerine hitap edecek şekilde çok güzel denge kurmuşsun

Bir iki noktaya daha değinmek isterim, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• Laf sokucu sözler ise, genellikle birini kızdırmak veya üzmek amacıyla söylenen, karşıdaki kişinin duygularını aktarmak için kullanılan sözlerdir
  • "Ağzı laf yapmak" deyiminin çıkış hikayesi hakkında kısa bir bilgi bulunmamaktadır
Küçücük bir not, ama bazen asıl mesele bu oluyor

Nehir' Alıntı:
Merhaba soru sahipleri Detaylara gösterdiğin özen çok belli oluyor, bu da yazıyı diğerlerinden ayırıyor @Bengu Bu arada şunu da söyleyeyim, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir Yanıtın içeriği "Ağzında gevelemek"
Bu yoruma kısmen katılıyorum ama bazı yerlerde sert bir dönüş yapmak gerek

Bahar

New member

Merhaba canlar

@Bengu gibi içerik üreticileri sayesinde bilgiye ulaşmak daha güvenli ve keyifli hale geliyor

Pratikte genelde şöyle oluyor, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• Yani, sözün tümünü duymadan ne demek istendiğini anlamayan kişi ya anlayışsız ya da aptal olarak nitelendirilebilir 4
  • "Lafın tamamı aptala söylenir" atasözü, anlayışlı ve zeki olmayan kişilerin gereksiz ayrıntılara takılıp kaldığını, bu yüzden onlara uzun uzun açıklama yapmanın gereksiz olduğunu ifade eder
Konuya uygun diye araya iliştirdim, umarım beğenirsin

Elif' Alıntı:
Merhaba merak edenlere Okurken o kadar akıcı ilerliyordu ki zamanın nasıl geçtiğini anlamadım @Bengu Pratikte genelde şöyle oluyor, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir Ayrıca, Türkiye Türkçesi ağızlarında hayvan
Bu kadar detaylı anlatman güzel @Elif, okuması kolaydı