Failatün Fâilâtün Fâilün Şiir Geleneği Nedir ?

Sessiz

New member
Failatün Fâilâtün Fâilün: Şiir Geleneği mi, İmlâ Dersi mi?

Selam forumdaşlar! Bugün, edebiyat dünyasının “ritmik çılgınlık”larından birine adım atacağız. Hani o kelimeler arasında ritm yakalamak için saatlerce kafa yorduğumuz, ama bir yandan da "Bu ne be, ben Türkçe imlâ dersine mi geldim?" diye düşündüğümüz bir şey var. İşte o şey, Failatün Fâilâtün Fâilün diye geçiyor. Bunu duyanlar “Aa evet, bildim!” demiştir; duymayanlar da “Hangi cehenneme giriyorum?” diye düşünüyor olabilirler. Ama merak etmeyin, hep birlikte öğreneceğiz!

Şimdi hep birlikte bir soruya yanıt arayalım: Bu Failatün Fâilâtün Fâilün nedir, ne değildir? Erkekler bu soruyu duysa, “Hadi bakalım, hemen çözüm önerisi getirelim” derler. Kadınlar ise "Bir dakika, neden bu kadar karmakarışık? Bakın, önce soruyu iyice anlamamız gerek" diyebilir. O zaman ne yapalım? Hep birlikte bu konuda hem strateji hem de empati kurarak doğru cevaba ulaşalım.

Failatün Fâilâtün Fâilün: Ritimde Kaybolan Bir Şiir Dönemi

Bir düşünün: Hayatınızda bir an geldi ve bir şiir yazmaya karar verdiniz. Ama ne yazacağınızı bilmeden, sadece bir şeyler yazmak istiyorsunuz. O an, birdenbire aklınıza geliyor: "Bu şiir bir şey olmalı! Hem anlamlı, hem ritmik, hem de kulağa hoş gelmeli!" İşte o an Failatün Fâilâtün Fâilün devreye giriyor.

Bu, aslında bir aruz ölçüsü meselesi, yani Türk şiirinin ve Osmanlı döneminin vazgeçilmezlerinden. Klasik şiir geleneğindeki bu ölçü, kafiye ve ritmi tutturmaya çalışırken, bir şekilde bir yerden geliyor ve seni buna "hayatım boyunca bunu bilmelisin" diyerek yerleştiriyor. Sadece doğru heceyi kullanmak yetmiyor; onu doğru sırayla da yerleştirmen gerekiyor. Yani, Failatün Fâilâtün Fâilün aslında tam anlamıyla bir şiir yapbozu gibi! Bütün parçaları yerine oturtmaya çalışırken, insan bir noktada “Ben bunu çözemez miyim?” diye düşünebilir.

Erkekler, bu tarz bir ritmi görmek isteseler, hemen çözüm odaklı yaklaşırlar: “Tamam, mantık ve strateji devreye girmeli, burada aruz ölçüsünü sağlamalıyız!” derler. Ama kadınlar? Kadınlar bir adım daha ileri gidip şunu derler: “Hadi ama, o kadar derinlemesine analiz etmeye gerek yok, sonuçta ritmi hissetmek lazım! Bir de duygusal olarak ben bu şiirin içindeyim!” İşte böyle, erkeklerin çözüm odaklı yaklaşımları ve kadınların duygusal olarak şiirle bağ kurma şekli, tam da bu noktada bir çatışma yaratır. (Ve ortaya bir şiir çıkar tabii!)

Fâilün’ün Büyüsü: Hecelerle Dans!

Şimdi, forumdaşlar, biraz derine inelim. Failatün Fâilâtün Fâilün kelimesi aslında bir hece yapısının adı. Bu yapıyı anlamadan ilerlemek, bir labirente girmeden çıkış yolu aramak gibi bir şey olurdu. Hedef şudur: Klasik aruz ölçüsü çerçevesinde dizeler yaratmak. Yani, bu hece yapısının adı, bir şiirin yapısal bütünlüğünü belirleyen karmaşık bir matematiksel düzen gibi düşünebilirsiniz.

Failatün, Fâilâtün ve Fâilün, hepsi bir araya gelip oluşturuluyor. Şimdi bu kelimeleri anlamaya çalışmak, sanki bir dans adımını öğrenmeye çalışmak gibi! Erkekler “Hadi canım, bu işin çözümü belli! Sayıları tutturacağız, bir deneme yapalım” diyebilirken, kadınlar ise “Ama bir de duygusal yönü var! Sadece hecelerle değil, anlamıyla da dans etmeli!” diyebilir.

Bu işin içinde bazen sayıların dili, bazen de duyguların hissedilmesi gerekir. Hadi gelin, buradan başlayalım: Failatün Fâilâtün Fâilün’ün ardındaki "ritmik estetik" ne demek? Erkekler belki daha çok stratejiyle yaklaşır, ama kadınlar duygusal yönüyle bu ritmi kurar. Sonuçta şiir, sadece bir ölçü değil, duyguların da ifadesidir!

Bu Geleneği Yıkmak Mı? Hangi Tarz Daha İyi?

Şimdi hep birlikte tartışalım: Failatün Fâilâtün Fâilün geleneği, gerçekten bugün hala anlamlı mı? Erkeklerin çözüm odaklı yaklaşımının ötesinde, bu ritmi hala hissedebiliyor muyuz? Yoksa artık daha modern şiir formlarına mı geçmeliyiz? İşin içine sadece kelimeleri yerleştirmekle kalmayıp, anlam ve duygu dünyasında da bir yolculuk yapmalı mıyız?

Kadınlar, bu tür ölçülerle değil, duygusal bir bağ kurarak şiir yazmak istiyorlar. Erkekler ise “Heceyi, ölçüyü bilmeliyim!” diyorlar. O zaman Failatün Fâilâtün Fâilün’ü günümüz şiirinde nasıl kullanabiliriz?

Haydi, Forumdaşlar! Sizce Bu Ritim Dönemi Bitti Mi?

Hadi bakalım, forumdaşlar! Şiir ve ritim konusunda siz ne düşünüyorsunuz? Failatün Fâilâtün Fâilün geleneği hala yaşatılmalı mı? Erkekler ölçüyle, kadınlar ise duygu ile mi yaklaşıyor bu konuya? Fikirlerinizi paylaşın! Belki de bir araya gelerek modern şiir geleneğine yeni bir ritim yaratabiliriz!

Şiir, duygu ve ritmi nasıl harmanlıyoruz? Bakalım forumda ne gibi yaratıcı ve eğlenceli tartışmalar ortaya çıkacak!