Hikemi tarzı nedir ?

Elif

New member
**Hikemi Tarzı: Çözüm Arayışı ve Empatik Yaklaşımlar Arasında Bir Yolculuk

**Giriş: Hikayemi Paylaşmak İstiyorum

Geçenlerde bir arkadaşım bana hayatını anlatırken, hem çözüm arayışına dair hem de empatiyi nasıl geliştirdiğine dair bir hikaye paylaştı. O kadar etkilendim ki, düşündüm: Hikemi tarzı gerçekten de ne demek? Nasıl anlatılır? Bir yandan erkeklerin çözüm odaklı yaklaşımını, bir yandan kadınların empatik ve ilişkisel bakış açısını ele alarak bunu keşfetmeye karar verdim. Bu yazıda da farklı bakış açılarıyla bir araya gelen iki karakterin hikayesini anlatmak istiyorum.

**Bir Aşk, Bir Çözüm Arayışı

Ali, her zaman çok planlı, stratejik ve çözüm odaklı bir adamdı. Her şeyin bir çözümü olmalıydı. Hatta hayatındaki her sorunu, tıpkı bir problemi çözüyormuş gibi ele alırdı. İşe gitmeden önce mutlaka kahvesini hazırlar, sabah sporunu yapar, öğle yemeğini önceden hazırlar, akşam iş çıkışı da sevdiklerine vakit ayırırdı. Hayatındaki her şey, bir düzen içinde ilerlerdi.

Bir gün, Ali'nin uzun süredir birlikte olduğu arkadaşı Asuman ona bir konuda takıldığını söyledi.

"Ali, seninle gerçekten her şeyi konuşabiliyorum, ama bu sefer bir konuda zorlanıyorum. İlişkimizde bazı şeyler tıkanmış gibi hissediyorum," dedi Asuman.

Ali hemen çözüm üretmeye başladı: "Evet, anlıyorum. Bence ilk önce, ilişkimizin tıkanan taraflarını net bir şekilde belirlemeliyiz. Bu konuları yazmalıyız, her birini sırayla çözebiliriz."

**Kadın Bakış Açısı: Empati ve İletişim

Asuman, Ali'nin yaklaşımını anlamıştı, ancak bir yerde eksik olduğunu hissediyordu. "Ali, çözüm üretmeye başladın ama bana hislerimle ilgili daha çok şey söylemedin. İhtiyacım olan şey bir çözüm değil, hislerimin anlaşılması. Sadece dinlemeni istiyorum," dedi Asuman.

Asuman’ın bu sözleri, Ali’yi şaşırttı. O, bir problemi çözmeye alışmıştı, ama çözüm odaklı yaklaşım her zaman ilişkilerde işe yaramayabilirdi. Asuman, yalnızca duygularına ve ilişkilerine odaklanmıştı.

"Benim için anlamlı olan, duygusal olarak ne hissettiğini anlamam. Gerçekten hislerine odaklanarak seni dinlemek, sana kendini daha rahat hissettirebilir," diyerek, Asuman bu durumda daha empatik bir yaklaşım sergileyerek çözüm arayışından çok, duygusal anlayışı ön planda tutuyordu.

**Farklı Perspektifler ve Hikemi Tarzı

Hikemi tarzı, genellikle bir düşünceyi, bir duyguyu veya bir durumu açıklarken kullanılan, doğruyu ve gerçeği bulmaya çalışan, anlamlı bir bakış açısını ifade eder. Bu tarz, hem erkeklerin çözüm odaklı bakış açısını hem de kadınların empatik ve duygusal yaklaşımını birleştirir. Asuman’ın Ali’ye gösterdiği yaklaşım, bir nevi hikemi bir tavırdır. Çözüm üretmek değil, durumu daha derinlemesine anlamak, insanın kendisini ve karşındakini sorgulaması gerektiği bir süreçtir.

Ali, başlangıçta hislerini ihmal ettiğini fark etti ve Asuman’ın yaklaşımına daha açık olmaya karar verdi. Bu, onun için büyük bir değişim oldu. Sonunda Asuman’a: "Sanırım senin dediğin gibi, sadece dinlemek çok önemliymiş. Her şeyin bir çözümü olmalı derken, aslında bazen çözüm bulmaya gerek olmadığını görmek gerekiyor," dedi.

**Hikemi'nin Temel Özellikleri ve İlişkisel Denge

Hikemi tarzının özüdür bu: Gerçek bir anlayış ve derin bir empati. Tıpkı Ali’nin, başlangıçta Asuman’a çözüm sunma arayışının ardından, nihayetinde yalnızca dinleyerek, anlayarak bir çözüm bulmaya çalışması gibi.

Her iki bakış açısı da farklı olsa da, ilişkiyi derinleştirecek ve zenginleştirecek unsurlardır. Çözüm odaklı yaklaşım, sorunları daha net bir şekilde görmek ve onlara odaklanmak için faydalıdır. Ancak bir ilişkinin dinamiklerini doğru anlamak ve karşılıklı olarak empati kurmak, daha sağlam temellerin atılmasını sağlar. Hikemi tarzı, doğru zamanda doğru bakış açısını kullanma sanatıdır.

**Sonuç: İnsan Olmanın Derinliğini Keşfetmek

Ali ve Asuman, ilişkilerinde farklı yaklaşımları benimsemelerine rağmen, birbirlerini anlamaya ve ortak bir çözüm yoluna gitmeye başladılar. Ali, çözüm odaklı yaklaşımını bazen empatiyle dengelemeyi öğrendi. Asuman ise hislerini, duygusal ihtiyaçlarını ifade etmeye devam etti. Bu ikili, birlikte daha güçlü bir bağ kurarak, hikemi tarzı anlayışlarını birleştirerek ilişkilerini ilerlettiler.

Hikemi tarzı, aslında yaşamda dengeyi ve anlayışı bulmakla ilgilidir. Ne zaman çözüm odaklı olunmalı, ne zaman empatik bir yaklaşım sergilenmeli, işte bu, hayatın içinde kendiliğinden öğrenilen bir süreçtir. Bu tarzı, hem bireysel hem de toplumsal düzeyde anlamak ve benimsemek, insan olmanın derinliğine inmektir.