Aşk Sevdiğim Yemekler Gibidir

büşra

Member
Aşk Sevdiğim Yemekler Gibidir


“Altı adam, altı aşk, altmış beş hikâye, altmış beş yemek tarifi. Türkiye’nin ilk konulu yemek kitabı çıktı! Hem de dijitalli.”
“Aşk Sevdiğim Yemekler Gibidir” taptaze bir kitap. Yazarı internet âleminde Aynebilim olarak tanınıyor. Kitabı da aynı imzayla yayınlamış.
“Yoksa siz hâlâ sevgilinize bir yumurta bile kırmadınız mı? Kırmayın tabii, en iyisini siz yapıyorsunuz. Ben ne yumurtalar, ne cevizler kırdım da ne oldu? Hepsi bu kitapta” diyordu kitap tanıtımında Aynebilim . Biz de bir merakla kendisine ulaştık. Biz sorduk, o anlattı.
İnciliküpe- Merhaba. Siz bir twitter ünlüsüsünüz. Kitabınız da gerçek adınızla değil, twitter nickinizle yayınlandı. Bütün bunları bozmadan sizi biraz tanıyabilir miyiz?
Ayn- Yok aslında ben twitter ünlüsü değilim. Onların üzerindeki yük hiçbir meslekte yok. Her gün komik olmak zorundalar. Sürekli ne yazsam da etkileşim alsa diye düşünüyorlar. Çok stresli bir iş o. Ben sadece twitter’ı ilk keşfedenlerdenim. Keşfettikten kısa bir süre sonra Friendfeed’i buldum ve oraya yerleştim. 2009′dan beri internetlerde “Aynebilim” diye biliniyorum. Onun için kitabı da bu isimle çıkarttım.
Ben yemek yapan, sürekli kaybolan, eşyalarını orada burada unutan, ayakları üşüyen, kışları sıcak su torbasıyla yaşayan ve ha bire yemek yiyen biriyim. Hepsi bu.
İK- Daha önce edebiyatla ilgilendiniz mi? Bir yazma deneyiminiz oldu mu?
Ayn- Bir hevesle blog yazmaya başlamıştım twitter’ı ilk bulduğum zamanlarda ama o iş de çok zor. Süreklilik istiyor, çok fazla zaman istiyor. Yine de ufak tefek şeyler yazdım sayılır.
İK- Bu ilk kitap mı?
Ayn- Aslında ikinci kitap sayılır. İlk kitabım tamamen bir yemek kitabıydı. Bir süpermarket zinciri için hazırladım. Şimdi ikincisinin hazırlıklarına başladım.
İK- Sonrası gelecek mi?
Ayn- Yemek kitabının devamı geliyor ama başka bir roman olur mu bilemiyorum. Olursa da yol anılarımdan oluşacağı kesin.
İK- Satışlar nasıl gidiyor?
Ayn- Satışlar iyi başladı ama henüz çok yeni. Biraz zaman geçtikten sonra daha net bir cevabı olacak sanırım.
İK- Çevrenizden aldığınız tepkiler nasıl oldu?
Ayn- Bir kere “konulu yemek kitabı”nı duyunca bir tebessüm oluyor insanların yüzünde. Sonra muzur bir gülümsemeye dönüşüyor bu. Bir de kitabın acıktırdığından şikâyet edenler var. Aslında benim suçum. Kapağa “Aç karnına okumayın” diye bir ibare koymalıydım.
İK- Kitabın adı çok ilginç. Bu fikir aklınıza nereden geldi?
Ayn- Biliyorsunuz yeni bir kitap furyası çıktı bloglar sayesinde. Bu kitap biraz farklı olsun istedim. Çocukluğumdan beri mutfaktayım ben ve yemek yapmak default olarak yüklenmiş bana. Sevgililerim de bu özelliğimden fazlasıyla faydalandılar. Annelerinin yapmadığı kadar çok yemek yaptım onlara. İş böyle olunca da ortaya konulu bir yemek kitabı çıktı.
İK- Aşkın yemekle ilgisi ne?
Ayn- Aslında yemek benim için aşk. En mutlu olduğum anlar yemek yediğim anlar diyebilirim. Kuzu pirzolanın beni nasıl heyecanlandırdığını hayal bile edemezsiniz. Hiçbir erkek beni kızarmış dondurma kadar mutlu edemez. Offf sanırım tok karnıma cevaplasaydım soruları daha iyi olurdu. Şimdi git mutfağa kızarmış dondurma yap işin yoksa ayn . :/
İK- Günümüz erkekleri ve kadınlarını şöyle bir kıyaslasanız… Ne bekliyoruz birbirimizden karşılıklı olarak sizce?
Ayn- Diğerlerinin ne beklediğini bilmiyorum ama benim tek beklentim, beklenti de değil aslında tek istediğim “güven”. Sadece birine güvenmeyi istiyorum ama kitabı okuduktan sonra siz de merak edeceksiniz acaba Ayn tekrar birine güvenebilecek mi diye. :)
İK- Sevgililerinizin sahiden de yemekleriniz için mi sizinle birlikte olduklarını düşünüyorsunuz?
Ayn- Yemek bonusuydu aslında ilişkilerimin. Ama kalplerinin yanında karınlarını da doyuruyordum. En azından ben öyle sanıyordum.
İK- Erkekleri beslemek kadınların bir alışkanlığı mı? Yine olsa yine besler misiniz? Deneyimlerinizden sonra erkekleri beslemeyi mi aç bırakmayı mı önerirsiniz?
Ayn- Benimki erkekleri beslemek değil aslında, insanları beslemek. Aileden gelen bir alışkanlık da diyebiliriz. Bizim eve gelen misafir aç gönderilmez. Kimseye karnın aç mı diye de sorulmaz. Direkt mutfağa girip yemek hazırlamaya başlarız. Annemden bana geçti bu. Hal böyle olunca sevgililerimi de besiye aldım. Kitabı yazmaya başlayınca bıraktım erkekler için yemek yapmayı. Koca sekiz ay boyunca sadece iki erkeğe yemek yaptım. Onlar da erkek kontenjanından değil arkadaş kontenjanındandı. Bundan sonraki ilişkilerimde yemekle olan tek ilişkim “Acaba nerede yesek yemeği” ya da “Acaba nereden söylesek yemeği” olacak.
İK- En favori tarifiniz ve en favori ilişkiniz hangileri? Ve birbirlerine denk düştü mü hiç?
Ayn- Favori atı sorar gibi oldu bu biraz
:)
Favori bir atım yok maalesef. Üzülerek söylüyorum ki hepsi eşek çıktı. Yok yok haksızlık etmek istemediklerim var içlerinde. İki tane favori atım var. Ama o zamanlar mutfakta o kadar iyi değilmişim. Çok güzel yemekler yapmamışım onlara. Favori tarifimse “Kızarmış Dondurma” sanırım ona aşığım.
İK- Kitaptan sonra eski sevgililerden bir tepki aldınız mı? Bu kitabı yazacağınızdan haberleri var mıydı?
Ayn
- Okuduklarını ve okuyacaklarını sanmıyorum. Aslında umurumda da değil. Benim Aynebilim olduğumu bilmeyen sevgililerim var kitapta. Onların ruhu bile duymayacak. Son sevgilimle birlikteyken böyle bir kitap yazacağımı söylemiştim. Direkt “Kaç adam olacak kitapta” diye sormuştu. Seninle birlikte altı deyince biraz yüzü düşmüştü ama “Korkma sevgilim, biz ayrıldıktan sonra yazacağım” deyince biraz rahatlamıştı. Biz daha ayrılmadan kitabı yarılamıştım ama haberi yoktu.
İK- Son olarak, bir erkeği tavlamak için önerebileceğiniz en “ana” tarifiniz hangisi?
Ayn- Nasıl biz kadınların zayıf noktası çikolataysa onlarınki de börek. Börek yapın onlara. Bir bardak süt, iki yumurta, yarım çay bardağı sıvı yağı derin bir kâsenin içinde çırpın ve yufkayı bu karışıma bulayarak tavaya yerleştirin. Arasına ister peynir, ister patates isterseniz de kıymalı harç yapın. Altını üstünü nar gibi kızartıp dilimleyip önüne koyun. Kesin size ikinci dilimden sonra âşık olacak. Yok yahu yemekle tavlanan adamdan hayır mı gelir? Bugün size âşık olur öbür gün gider köşedeki börekçi Hikmet Abi’ye sulanır. Ama verdiğim tarife göre yapın böreğinizi çok güzel oluyor. Şimdiden afiyet olsun.