
Nobel Barış Ödülü sahibi ve Barış ve Adalet Servisi (Serpaj) başkanı, Adolfo Pérez Esquivelbu Cuma günü “sağ geri dönerse Arjantinlilerin üstesinden geldiği trajedilerin de geri döneceğini” doğruladı ve seçim panoraması göz önüne alındığında bunu değerlendirdi “Peronizm ve müttefikleri güçlü, birlik içinde olmalı ve güçlü federal içeriğe sahip, halkı savunan ulusal projeler yürütmeli”.
“Eğer sağ Arjantin’e geri dönerse, bu ülkede 50 yılı aşkın bir gerileme olacaktır. Ayrıca, ( Together for Change’in başkan adayı Patricia) Bullrich ve (La Libertad’ın önermesi) gibi temsilcilerinin önerdiği şeyler de olacaktır. Avanza, Javier) Milei, bunlar biz Arjantinlilerin zaten uyguladığı acı ilaçlar içeren eski tarifler. Bunlar ülkemizde başarısız olan önerilerdir” dedi Pérez Esquivel, Télam’a yaptığı açıklamada.
Bu çerçevede Serpaj lideri, Milei’nin teşvik ettiği gibi ekonomiyi dolarize etmenin Carlos Menem hükümeti döneminde “90’larda yapılan” bir şey olduğunu ve bunun “milyonlarca Arjantinli nedeniyle halk için acı verici bir şey” olduğunu savundu. işsiz kaldılar ve yiyecek hiçbir şeyleri yoktu.
“Eğer Arjantin’e hak dönerse, bu ülkede 50 yılı aşkın bir gerileme olacaktır. Bullrich ve Milei gibi temsilcilerinin önerdiği şey, biz Arjantinlilerin halihazırda yaşadığı, acı ilaçlar içeren eski tariflerdir. Bunlar, onların önerdiği önerilerdir. ülkemizde başarısız oldu”
“Yıllarda menemizm(Javier) Milei tarafından savunulan bu gelişme, işsizliğin katlanarak artmasıyla birlikte ulusal sanayinin ölümü anlamına geliyordu. Yurt dışına seyahat ederken meşhur ‘bana iki tane ver’ sözünü kullanan çok az sayıda vatandaş vardı. Onlar zengin Arjantinlilerdi. Ülkenin geri kalanı işsiz, dışlanmış, aç ve tam bir yoksulluk içinde kaldı” dedi.
O da ısrar etti “Eğer sağ kazanırsa -ve hatta daha da önemlisi (Javier) Milei- bu, Arjantinli erkek ve kadınların çalışmalarını sekteye uğratacak ekonominin açılmasıyla birlikte bir kez daha ulusal üretim aygıtının yıkılması anlamına gelecektir”.
“Ayrıca, Bilimsel Araştırma Merkezi Conicet’i yok edeceklerini zaten duyurdu ve bu aynı zamanda Arjantin’deki araştırma ve teknik geliştirme yaşamında ve gençlerin eğitiminde de büyük bir gerileme olacak.” Son sivil-askeri diktatörlüğün işlediği suçları kınayan insan hakları hareketinin referansı dedi.
Ve bu anlamda, 1980’de Nobel Barış Ödülü sahibi şunu doğruladı: “Eğer iki sağcıdan biri (Patricia) Bullrich ve (Javier) Milei ile kazanırsa, biz Arjantinlilerin halihazırda deneyimlediği ve denediğimiz trajediler olacaktır. Bu dayanıksız demokraside üstesinden gelmek için.”
Pérez Esquivel’e göre, “Beni endişelendiren ve bu hakkın büyük bir kısmını endişelendiren bir diğer konu da Milei ve Juntos por Cambio’nun kamu eğitimine kötü muamelesi, Mauricio Macri’nin başkan olduğu dönemde yetersiz finansmana yol açtı..
“Eğitim, başta üniversite reformu olmak üzere tüm Arjantin halkının fetihidir. Kamusal eğitim herkes için bir hak ve eşitliktir. Siyasi sağ, özel sisteme ayrıcalık tanımak için onu yasaklamak istiyor. Birkaç kişinin işi olmasını istiyorlar. ,” stres oldu.
Peronizm ve müttefiklerinin seçim panoraması karşısında ne yapması gerektiği sorulduğunda insan hakları lideri şunları söyledi: İktidar partisinin “birçok şeyi gözden geçirmesi ve tartışması gerekiyor, ancak önemli olan güçlü federal içeriğe sahip ulusal projeleri desteklemeye devam etmeleridir.”
“Arjantin’in tamamı için yargı reformu şarttır. Bugün, Cristina’yı öldürme girişiminde adaletin olmadığı bir yılı kutluyoruz ve o gün, saldırıdan önce onlarla Senato’da görüşmüştüm”
“Temel olarak, hakkın ilerlemesinden önce, Peronizm müttefikleriyle her zamankinden daha fazla birlik olmalı, çok birleşik ve fikir çeşitliliği içinde. Halkın çıkarlarını temsil eden alan aynı zamanda sermayenin ülkeden kaçışına sınır koyacak ve yurt dışına kaçan milyonlarca doların geri dönmesini sağlayacak güce de sahip olmalıdır. Başta gıda olmak üzere tekellere son vermeliyiz. Ayrıca mega madenciliği kontrol etmek, çevreye dikkat etmek ve doğal kaynakları savunmak da gerekiyor. Bunun aynı zamanda Peronist bir yönetimin gündemini de içermesi gerekir” dedi.
Öte yandan, başkan yardımcısı Cristina Fernández de Kirchner’e düzenlenen suikast girişiminin birinci yıldönümü sorulduğunda Pérez Esquivel, “Arjantin’de cezasızlıkla yaşayamazsınız” diyerek bu gerçeğe ilişkin “adaletin sağlanmasını” talep etti.
“Arjantin’in tamamı için yargı reformu şarttır. Bugün Cristina’yı öldürme girişiminde adaletsiz bir yıl geçti ve o gün, saldırıdan önce onlarla Senato’da görüşmüştüm. Ona bazı komşuların onun için yaptığı pudinglerden getirmiştim ve benden onu getirmemi istediler. Güzel bir an yaşadık. Eh, o zaman gün bittiği gibi sona erdi,” diye yakındı.
Ve şunu ekledi: “Bugün çok önemli bir adli davamız var, o da suikast girişimine sebep olan, adaleti olmayan bir adli dava. Arjantin’de yargı reformu şart, acil, Arjantinli kadın ve erkekler adaletsizliğe suç ortağı olan yargıçların ve sağ partilerin bulunduğu bu yüksek mahkemeye sahip olamazlar.“.
Bu anlamda Serpaj’ın tarihi lideri, “Cristina Kirchner’e yönelik saldırının derinlemesine araştırılması” çağrısında bulundu çünkü bu saldırıyı gerçekleştiren kişi “yalnız değildi ve bu gerçeğin arkasında” ideolojik liderler vardı.
“Derinlemesine araştırma yapılması gerekiyor ve birkaç yıldır bu hakimlerle karar alınmadığını gördük. Bizim ülkemizde bu bir daha olamaz. Cristina’ya yapılan saldırı, bugün yaşadığımız yalanların, nefret söyleminin, intikamın, ırkçılığın ve ötekileştirmenin sonucudur ve bu demokrasi açısından iyi değildir.“, diye düşündü Pérez Esquivel sonunda.